facebook noimage

Servírování belgických piv v láhvi


V minulém videu jsme vám ukazovali, jak v Gulden Draak Bierhuis čepujeme belgická piva, abyste si je mohli vychutnat v té nejlepší kondici.

Tentokrát pro vás máme další krátké video, ve kterém si ukážeme, jak servírujeme belgická piva v láhvích.

Nejdůležitějším předpokladem zachování kvality každého piva je opravdu čistá, suchá sklenice, která svým tvarem patří k danému pivu a láhev piva vychlazená na požadovanou teplotu. Teplota sklenice a piva by měli být co nejpodobnější, aby nedošlo u piva po nalití k šoku. Pivo naléváme způsobem ukázáným ve videu.

Při dodržení všech těchto zásad dosáhneme správného nalití a pivo můžeme vychutnat v jeho maximální kvalitě.

Takže "NA ZDRAVÍ" a děkujeme Paulovi z pivovaru Brouwerij Het Anker za názornou ukázku.

Čepování belgického piva


Je zajímavé, co vše může ovlivnit kvalitu piva, které si objednáte na stůl. My se vám teď pokusíme ukázat na naší vlajkové lodi, pivu Gulden Draak z pivovaru Van Steenberge, jak ho udržet v té nejlepší kondici po celou cestu až k vám na stůl.

Sud, který se dováží z pivovaru rovnou do skladu v Praze, putuje k nám do chladící místnosti v baru. Tam je v stálé příhodné teplotě připraven k naražení.

Naše výčepní zařízení je navrženo, vyrobeno a dovezeno přímo z Belgie, proto je pro belgická piva tím nejlepším. Čím se liší? Sudy nemáme nikde ve sklepě kilometry daleko, ale přímo nachlazené na požadovanou teplotu v chladící části výčepu pod pípou. Takže cesta, kterou pivo ze sudu do sklenice urazí není ani metr dlouhá, což je nesporná výhoda pro udržení čistoty v zařízení, stálé teploty piva apod.

Další velice důležitou částí je čepování samotného piva. V našem baru dostanete všechna piva do jejich vlastních originálních sklenic různých tvarů, což je důležité pro jejich opravdové vychutnání. Každá sklenice musí být samozřejmě čistá. Před samotným čepováním sklenici vypláchneme, čímž srovnáme teplotu samotné sklenice a piva. Než začneme čepovat do samotné takto připravené sklenice čepovat, je důležité odpustit část piva z trubek pryč, protože ta množství piva v trubkách nemá požadovanou teplotu a čerstvost. Poté už můžeme pivo načepovat, což je názorně ukázáno v krátkém videu. Při tomto dbáme na to, abychom na rozdíl od českých ležáků nenořili ústí pípy do piva, ale pivo čepujeme po skle a se sklenicí postupně ustupujeme směrem dolů. Případnou čepici z pěny poté seřízneme pi vn&iacut e; nožem.

Sklenici s pivem pak už zbývá pouze ponořit do lázně s vodou, aby byla zvenku čistá, vzít originální pivní tácek přímo k danému pivu a celé vám to servírujeme na stůl. No a proto si u nás v Gulden Draak Bierhuis vychutnáte každé pivo opravdu v té nejvyšší kvalitě.